EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ BİRİMİ
Evde sağlık hizmeti (ESH): Tanısı konulmuş hastalıklar sebebiyle yatağa, cihaza veya eve bağımlı bireylere yaşamını sürdürdüğü mekânda yapılması mümkün olan tıbbi hizmeti vermek amacıyla 02.06.2023 tarih ve 32209 sayılı Sağlık Bakanlığınca sunulan Evde Sağlık Hizmetleri Uygulama Usul Ve Esasları hakkındaki Yönetmelik gereği 01.02.2024 tarihinde Seydikemer Evde Sağlık Birimimiz kurulmuştur.
ESH bir veya birden fazla sayıda ekipten oluşur. Ekip; hekim veya uzman hekim, hemşire, ebe, toplum sağlığı teknisyeni, sağlık memuru, evde hasta bakım teknikeri, yaşlı bakım teknikeri, şoför ve evde sağlık hizmetinin gerektirdiği diğer meslek mensuplarından oluşturulabilir. Hizmetin gerekliliği ve hastanın tedavi planına göre sorumlu hekim tarafından ekipte yer alacak sağlık personeli belirlenir ve ekip oluşturulur.
Ekibimiz 1 Uzman Aile hekimi, 3 hemşire ve 1 evde bakım teknikerinden oluşmaktadır.
EVDE SAĞLIK HASTASININ BELİRLENMESİ
Tanısı konmuş hastalıklar sebebiyle cihaza, yatağa veya eve bağımlı olan ve/veya yaşlılığından dolayı sağlık hizmetine ulaşımda zorluk yaşayan, yaşadığı mekânda evde sağlık hizmeti alma talebinde bulunan ve bu talebi uygun görülen birey evde sağlık hastasıdır.
Evde sağlık hizmet kapsamına;
Sağlık kurulu raporu ile belgelenmiş kronik hastalığı bulunan ve günlük yaşam aktiviteleri skoru yönünden tam bağımlı veya ileri derecede bağımlı olarak nitelendirilen üzeri hastalar,
Hastalığı sebebiyle cihaza ve/veya eve bağımlı hastalar,
Palyatif bakım hizmeti almış ve tıbbi bakımının evde yapılması uygun görülen hastalar,
Hastaneden taburcu olurken hekimi tarafından evde sağlık hizmeti sunulması uygun görülen ve tedavi planı yapılan sürekli tıbbi bakım hizmeti alması uygun görülen hastalar,
Sağlık tesisinden taburculuk sonrası otuz güne kadar (gerektiğinde hekim tarafından otuz güne kadar sürelerle uzatılabilen) tıbbi bakıma ihtiyacı olan ve hastaneden taburcu olurken hekimi tarafından süreli tıbbi bakım hizmeti alması gereken bireyler, alınabilir.
Yatağa bağımlı olmayan, herhengibir sağlık kuruluşuna gidebilecek durumda olanlar bu hizmetten faydalanamamaktadır.
EVDE SAĞLIK HİZMETİNİN AMAÇLARI
Evde Sağlık Hizmetine ihtiyacı olan hastaların hayatlarını kolaylaştırarak, hastalığın ve hastane şartlarının yarattığı olumsuz etkiyi en aza indirmek.
-Hasta tedavisinin takibini yapmak
-Sosyal ve psikolojik destek sağlamak
-Hasta ve hasta yakınlarına eğitim vermek.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİNE BAŞVURU NASIL YAPILIR
Evde Sağlık İletişim Merkezi (ESHİM); 444 38 33 numaralı hat ile hizmet sunar. Hasta başvurusu ESYS’de (EVDE SAĞLIK YÖNETİM SİSTEMİ) kayıt altına alınır ve ESKOM’a (EVDE SAĞLIK KOMUTA MERKEZİ) iletilir.
EVDE SAĞLIK HİZMET SUNUMU
ESH mesai saatlerinde sunulur. ESH ilin hizmet ihtiyacını karşılayacak niteliklere sahip ve sayıca yeterli ekipler tarafından gerçekleştirilir. Birim sorumlu hekimi tarafından çalışma planı hazırlanır ve uygulanır.
Hastanın ve ailesinin, hizmet sunum sürecinde üstlenebilecekleri görevler ile hastalık ve bakım süreçleri hakkında, evde kullanması gereken tıbbi cihaz ve ekipmanlar konusunda, eğitim ve danışmanlık gibi hizmetlerin verilmesi sağlanır.
EVDE SAĞLIK HİZMETİNİN SONLANDIRILMASI
Evde sağlık hizmeti;
a) Hastanın vefat etmesi,
b) Hastanın başka bir bölgeye gitmesi,
c)Hastanın hizmet reddi
d) Hastanın hekim tarafından ESH’ye ihtiyacının kalmadığının tespiti,
hallerinde sonlandırılır.